fredag 8. juli 2011

Vil ungdom studere til prest?

1. Noe av det som denne saken dreier seg om, er den samme som for 40-50 år siden: For få utdannet seg til å bli prester. Det var virkelig kritisk og massevis av res.kap-stillingene ble ikke lyst ut. Men Jesusvekkelsens tid kom og Menighetsfakultetet fikk kull på opp til 140 studenter. I løpet av 10 år var prestestanden økt med 1/3. I dag er disse 55-65 år gamle. I dag utdannes ikke mange nok til å holde oppe antallet prester i Den norske kirke.

2. Prostentvis er det mye mindre prosent(!) av de ferdig utdannete som søker prestestillinger enn for noen tiår siden. Bl.a. er det fordi mange ikke kan tenke seg annet enn å bli boende i by. Se forøvrig 3.

3. Dette har bl.a. å gjøre med at i velferdssamfunnet nå krever vi mer enn for noen tiår siden. Det er nesten viktigere for unge par å være nær gode venner enn å flytte langt bort fra dem og miste den daglige kontakt. Kanskje det er vennskap som er bygd opp gjennom flere år som medstudenter. Kanskje har de barn og heller ikke de skal rives bort fra perlevenner. Det hjelper ikke om vårt land har korte veier til flyplasser og mye oftere kan de besøke dem. Blant annet er det rent økonomisk umulig. Andre akademiske yrker har derimot så høy lønn at de har råd til ofte besøk å dra til familie eller venner. 


4. Hvorfor studerer så få teologi? Får ungdom teft på teologi? Er det ingen visjoner ved å kunne bli teolog? For min del gav presten heime meg bildet av å bli fagmann. Dette kunne jeg så bruke til å lære menigheten den kristne tro. Men så lenge presten skal være menighetens leder og altmuligmann og med lite fokus på seg selv som fagmann i det som ble studert i 6-7 år, ja, da blir det uaktuelle og ufaglige prekener. Det vet jeg etter å ha vært lekmann i 21 år og ukentlig deltaker i gudstjenester! Jeg tror ungdom trenger og vil ha prekener som har trekk av utdannelse i teologi.

Et apropos: Kanskje vi burde få biskoper som også ser på seg selv som - og er det! -fagmenn og fagkvinner i teologi? Kanskje visitasene ville inspiret og oppmuntret ungdom i menigheten til å la det bli deres utdannelse?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar