onsdag 13. juli 2011

Aps adel: Utdannet og udannet



At stadig større prosent av norske politikere i sentral forstand er akademikere - og det har vært deres jobb siden de var ferdig med studiet - er ikke vanskelig å skjønne. Å drive politikk på nasjonalt (og internasjonalt) plan er i dag mer komplekse saker enn som så. I dagens politikk må så mange elementer tas hensyn til og dert ser nærmest ut som bare den som har levd opp i politisk kultur eller har studert politikk og samfunn kan følge med og komme med fornuftige forslag på løsninger. Med hensyn til de som ikke har sin oppvekst i politisk kultur, men utdanner seg i politiske samfunnsfag, er det så langt jeg vet veldig mange som ikke blir politikere, men blir de største kritikere av politikk.

Som enhver annen, vil også politikeren se saker ut fra sin bakgrunn og sitt ståsted. Den som har sin oppvekst i miljø der motto er økonomi - til nestens beste - og tar statvitenskapelig eller økonomisk utdannelse, har vanskelig å se at kultur og dannelse er like viktig for mennesker som olje. Dannelse er i deres forstand å se alt - i alle fall i første omgang - fra politisk synsvinkel. Dannelse slik humanister mener det, er å utvikle ens personlige og sosiale kompetanse. Tillit, respekt, anerkjennelse, teft - til din nestes beste - er dannelse. Dette utvikles framfor alt ved en levende kultur, enten det er skolemusikk eller speidern eller Kirkens bymisjon eller teatergruppa på ungdomsskolen. Slik skapes mennesker trygg på egen verdi og betydning for andres skyld.

Ap skjønner ikke at kultur ikke først og fremst koster noe, men at uten kultur og dannelse vil Norge koste mye. Som jeg har nevnt flere ganger er politiske tenkning er at alt koster. Og i den politiske verden lever de både med forlystelse og vemmelse. Det første gjelder oljen og det andre gjelder de eldre. Så kommer lønn i tillegg og det lykkes partiet like bra med som andre parti gjør det.

Aps politikk ville vært en annen dersom deres representanter ikke kom fra den politiske adelen og dersom de ikke var statsvitere o. lign. Hvor mange av dagens sentrale politikere har sin utdannelse i historie, filosofi, psykologi, litteraturvitenskap, teologi, medisin, musikk? Det er ikke mange. Politikere med deres kompetanse trenger vi.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar