mandag 11. juli 2011

Årsaker til prestemangel

Men du setter lys på den viktigste grunn til mangel på prester, nemlig at halvparten av de som er utdannet som teologer, er ikke i prestestillinger. For noen er det av helsesmessige årsaker.

Andre har aldri vært prest. Noen er gått over til stillinger i næringslivet, (kommunikasjon, veiledning, samtaleterapi), mange er i media, andre i kirkelig ledelse regionalt og sentralt og mange er i generelt offentlige stillinger, alt fra lokal undervisning til byråkratisk arbeid i landets embetsverk. Ganske få har stillinger som er uten kommunikative elementer. Mao. er få blitt trailersjåfør eller kokk.

Prestestudiet og årene som prest med alle sine elementer gjør en prest bedre enn noen til å se ting fra mange sider, administrativt, være grundig, imøtekommende, forklare, ja, ha en sjelesørgerisk teft i det arbeidet som utføres. Det er selvsagt svært nyttig for mange instanser i næringsliv, media og offentlige organer. Og hvem skulle ikke ønske å ha stilling der de tjener mye i forhold til en prestestilling? De kan jobbe hver mandag-fredag kl. 8-15.30 og slipper å jobbe i helgene. Ja, det er også større sjanse for et godt ekteskap. Barna får se sin mor eller far like mye og på samme tid som nabobarna får av sine. De kan dra på week-end, hytta eller fotballkamp når nabovenner gjør det.

De som av helsemessige årsaker ikke kan bidra med særlig mye, kan de likevel gjøre noe? Kan en prest i 1/3 stilling ta seg av bare samtaler, enten det er dåpsforeldre noen dager før dåpen, vigselspar noen dager før vielse eller etterlatte noen dager før begravelse? Men presten har ikke gudstjenester og foretar derfor ikke dåp, vielser og begravelser. Kan en prest være ansatt i 1/5 stilling og ha som den eneste oppgave å ta seg av sykehjemmet en dag i uken? Oslo er godt på vei med å hente ressurser også fra prester som ikke kan arbeide i full stilling. Men kan noe være mulig i distriktene?

Den avgjørende løsning vedr. mangel på prester - og da ville alle stillinger blitt fylt: Alle teologer som ikke har vært prester eller som har gått til annet stilling i samfunnet. Det er svært sjelden at de går tilbake til prestestilling. Jeg tror grunnen er familie, lønn, bosted og arbeidstid.

Jeg sier ikke mer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar